Karekodlu Çekler 2 Ayda Yüzde 10’a Ulaştı!

Kredi Kayıt Bürosu’ndan yapılan açıklamalara göre 1 Ocak 2017’den karekodlu çekler zorunlu hale gelmişti. Ocak ve Şubat aylarındaki toplam karekodlu çek kullanımı analizleri yapıldığı zaman piyasadaki çeklerin yüzde 10’una kadar ulaştığı görülmekte.

Bankalar yapılması gereken tüm alt yapı çalışmalarını istikrarlı ve düzenli bir şekilde bitirmeye çalıştı ve nihayetinde sona gelindi. Tamamlanan çalışmalarda sonra artık her çekin üzerinde bulunan karekod okutularak çek sahibinin geçmiş dönemdeki ödeme planı, ödeme performansı görebilmek ve burada yer alan sonuçlara göre satış kararlarını gerçekleştirebilmek mümkün.

Karekodlu çek kullanımı piyasada daha güvenli bir ticaret ortamının oluşmasının alt yapısını hazırlıyor. Artık arkası yazılı olan bir çekin miktarının ortalama olarak 30 bin Türk Lirası olduğunu varsayarsak, artık sadece 60 kuruşa karekodlu çeki okutup, bu miktardaki riskli durumlardan kurtulmak mümkün.

Geçen yıl 21 milyon kadar çek kullanılarak 700 milyar Türk Lirası değerinin üstünde çek keşide edinildiğini söyleyen Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz çek sisteminin ülkemizde kredilendirme aracı olduğunu söyledi. Ayrıca 2017 Şubat ayından sonra karekodlu çeke sahip olan kişi miktarının 140 binin üzerine çıktığını, karekodlu çek yaprağının  ise tek adetinin 4 milyonun üzerine çıktığını söyleyen Kasım Akdeniz, piyasadaki karekodlu çeklerin artık yüzde 10’luk diliminin kapsadığını ve bu yüzde 10’un sadece 2 ay içinde meydana geldiğinin altını çizerek belirtti.

Sahte ve İkiz Çeklerin Önüne Geçmek Artık Mümkün!

Karekodlu çekler sayesinde artık sahte ve ikiz çeklerin mazi olacağı görülüyor. Çeklerin üzerinde karekod yer aldığından sistemde gerçek bilgilerin hepsi tek seferde görülüp, sahtecilik ve dolandırıcılık vakalarına karşı önlem alınmış oluyor.